Arion ater.

A babosa. (Babosa)

A babosa  é moi abondosa preto dos ríos galegos.

Mide ata 15 cms. Aliméntase de vexetación podrida.

Son moi curiosas xa que respiran directamente pola pel. Si se molesta contraense e vira dun lado a outro, formando unha pelota.

Ver as características.

 

 

salir.jpg (922 bytes) Saír                                           

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A Babosa: características

 

 

Nome científico Nome galego Nome castelán
Dimensións Identificación Habitats
Allimentación Vese nos meses de Inimigos  
Curiosidades Fotografías

Outros tipos   Mod: 26/06/2008

 

 

 

salir.jpg (922 bytes) Saír                       

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nome científico

Nome científico

Arion ater

Taxonomía:

Reino: animalia

Clase: Moluscos

Orden: Gastropoda

Xénero: Arion

Especie: Arion ater

 

Ir a características

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nome galego

Nome galego:

Babosa, lesma, lesme, lezma, lagáchema, limaza, alimacha, aligaza,  lerma, zaramela e moitos máis nomes.

 

 

Ir a características

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nome castelán

Nome castelán:

Babosa común.

Observar na parte dereita o opérculo por onde respira.

Taxonomía:

Reino: animalia

Clase: Moluscos

Orden: Gastropoda

Xénero: Arion

Especie: Arion ater

 

Nesta fotografía vese mellor o opérculo.

E nesta moito mellor.

Ir a características

 

 

 

 

 

 

Dimensións

Dimensións:

Ata 15 cms.

 

 

Ir a características

 

 

 

 

 

 

 

Identificación:

Identificación:

Non hai pérdida, ten o dorso redondeado, longo e  sempre que non se encolla presenta 4 corniños, dous mais longos.

Ten unha apertura pulmonar na parte dianteira dereita do manto que presenta.

É da familia dos Ariónidos, pode ser de cor negra, gris e incluso naranxa, o normal é atopala do cor negro.

Os ollos van nos extremos dos tentáculos.

Fotografía do autor da www, en Leboreiro, Ourense.

As babosas teñen un manto que parece unha silla de montar.

 

 

Ir a características

 

 

 

 

 

 

Alimentación:

Alimentación:

Aliméntase de vexetación podrida. Tamén lle gustan as setas.

 

 

Ir a características

 

 

 

 

 

 

Habitats:

Habitats:

A carón dos ríos e moi común.

Vese en calquera lugar, sempre que haxa un pouco de humedade: xardíns, cimeterios, ríos, lagos, estanques, etc.

 

 

 

Ir a características

 

 

 

 

 

 

Vese nos meses:

Vese nos meses de...

Todo o ano

 

 

 

Ir a características

 

 

 

 

 

 

Reproducción:

Reproducción:

É hermafrodita e reprodúcese no outono e na primavera.

Son moi sedentarias e vense tanto polo día como pola noite.

 

 

 

Ir a características

 

 

 

 

 

 

 

Inimigos:

Inimigos:

Moitos: as ratas, ratóns, topos, etc.

 

Ir a características

 

 

 

 

 

 

Curiosidades:

Curiosidades:

Si a molestamos enseguida se pon como unha pelota, oscila dun lado a outro e contráese moitísimo.

Esta fotografía é do autor da páxina www e está sacada no río Barbantiño.

Nesta outra, tamén do autor da www, aparece subindo unha parede, a flor que se ve, a paxariña está posta nese lugar a propósito, pero non estaba moi lonxe.

Ir a características

 

 

Outros tipos:

Outros tipos.

Fotografía de Roy Anderson

 

Geomalacus maculosus. Sobre 10 cms. É moi curiosa polo seu moteado que a distingue perfectamente da bobosa típica.

Esta é unha babosa que normalmente non se ve xa que ten hábitos nocturnos, as veces si o tempo está moi húmido vense os novos. En Galicia é bastante común e habita todo tipo de terreos ácidos e húmidos, por exemplo nas rochas preto dos ríos,  nas cortizas dos castaños, xunto a cantos rolados que teñan liques, etc.

Aliméntase de cogumelos e de liques.

Está en peligro pola desaparición do seu hábitat. É unha especie protexida actualmente.

 

Fotografía de Robert Thompson

 

 

 

 

 

 

 

Fotografías.

Para ver con detalle.

Detalle dos ollos, que están o final dos cornos e do opérculo por onde respira.

Ir a características

 

 

 

 

 

 

 

flecha.jpg (1049 bytes) Saír.