Perdix perdix .

Perdiz Charrela. (Perdiz Pardilla).

Esta é unha ave que prácticamente non existe en Galicia ou está en franca regresión.

Vese en zonas de monte baixo e labradío de zonas montañosas.

A Xunta cita a charrela recentemente como de proteción especial en Ourense na zona do Invernadeiro.

Eu nunca vin esta perdiz.

Aliméntase de todo: insectos, semillas, etc.

É distinta da perdiz rubia, típica. Ver características.

 

salir.jpg (922 bytes) Saír                              

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

PERDIZ RUBIA E PERDIZ CHARRELA.

Perdiz Charrela. Perdiz común.

Os dibuxos están sacados do libro Guía das Aves de Galicia, citado na bibliografía. Un libro de campo imprescindible para ir o campo en Galicia.

Concretamente Guía das Aves de Galicia. Bahía Edicións. Xosé M. Penas Patiño, Carlos Pedreira López e Calros Silvar.

 

Ir a características

 

 

 

 

 

 

 

CARACTERÍSTICAS DA CHARRELA

 

 

Nome científico Nome galego Nome castelán
Dimensións Identificación Diferencias coa perdiz
Habitats Alimentación Niños
Vese nos meses de ... Interés Curiosidades             Videos

 

 

salir.jpg (922 bytes) Saír                      

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nome científico

Nome científico:

Perdiz Charrela.

Perdix perdix (Lin.).

 

Taxonomía:

Reino: animalia

Clase: Aves

Orden: Galliformes

Familia: Phasianidae

Xénero: Perdiz

Especie : Perdiz perdiz

 

 

 

 

Ir a características

 

 

 

 

 

 

Nome galego

Nome galego:

Perdiz charrela, perdiz cincenta ( chámanlle en Portugal).

 

 

 

Ir a características

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nome castelán

Nome castelán:

Perdiz Pardilla.

 

 

 

Ir a características

 

 

 

 

 

 

Dimensións

Dimensións:

           

Sobre 390 gr. o adulto. Sobre 30 cms. A femia é máis pequena e menos marcada co macho, por exemplo non ten a ferradura ( casi) que ten o macho no peito.

 

 

 

Ir a características

 

 

 

 

 

Identificación:

 

Identificación:

 

É inconfundible. Os machos poseen un espolón ben marcado mentras que as femias é soio unha prominencia. Por outra banda as cores non deixan ocasión para confundirse. As gorxas son grises tirando a azulado e non teñen collar negro. A parte superior é  arrubiada.

Perdiz Charrela.

A súa voz é "kirr - girr", que o espantarse convírtese nun rápido cacareo.

De tódolos xeitos non debe confundirse coa perdiz rubia, xa que esta non ten no peito dibuxada unha ferradura e o pescozo é totalmente distinto.

 

                

Na charrela a cabeza,  e a cara son rubias; o pescozo e o peito cincentos, o dorso pardo; as costas riscadas en castaño e branco, e ten unha mancha castaño oscura no peito en forma de ferradura.

Pode confundirse en voo, pero ver as diferencias.

 

 

Ir a características

 

 

 

 

 

 

Alimentación:

Alimentación:

Preferentemente todo tipo de cereais, semillas y plantas silvestres. Tamén come insectos e arañas. Cando son xóvenes gústanlle os saltóns que constituen a súa principal dieta.

 

Ir a características

 

 

 

 

 

 

Habitats:
 

Habitats:

Xeralmente en zonas de montaña alta e escarpada.

Alternan o monte con fincas ou lugares de labor. Está en plena regresión, atópase limitada as serras orientais a partir de 1200 metros. Tamén nos Ancares e no Caurel.

 

 

Ir a características

 

 

 

 

 

 

Niños:

Niños:

No verán a perdiz vive en nucleos familiares, pero pequenos. A perdiz é monógoma , o celo faino na primavera e os ovos eclosionan entre maio e xuño , ata 14 ovos.

O niño faino no chan. Pon entre abril a xuño; a posta normalmente retrásase nas zonas montañosas. Os ovos son amarelos -verdosos, sobre 12 a 18 ovos,  que choca a femia durante 23-25 días, os polos son nidífugos ( deixan o niño as poucas horas)  e voan os 15 días.

 

 

Ir a características

 

 

 

 

 

Vese nos meses:

Vese nos meses de ....

Todo o ano.

 

 

Ir a características

 

 

 

 

 

Interés:

Interés:

De interés especial para a caza preferentemente. Está a punto de desaparecer de Galicia. Razóns moitas : esta especie vive en terrenos de alta montaña, terrenos que son moi duros, con neve en moitas partes do ano, logo a caza que é incrible. A charrela é moi perseguida.

Pode desaparecer de Galicia si non se toman medidas.

 

Ir a características

 

 

 

 

 

 

 

Curiosidades:

Curiosidades:

No outono esta perdiz reúnese en bandos familiares, que se disgregan o final do inverno, formándose entón as parellas, tornandose os machos moi agresivos defendendo o seu territorio. No cortexo as parellas saltan polo aire perseguíndose un o outro. Espectacular.

Simplemente é bonito ver unha perdiz cua súa niñada. Cando son descubertos os pequenos escóndensen e a mai levanta o voo para despistar. Logo cando pasa o peligro regresa, por suposto.

Hai unha www sobre a caza da perdiz na zona de Verín que pode ser interesante.

Así canta a charrela.

 

 

Ir a características

 

 

 

 

Saír