Ptyonoprogne rupestris.

Andoriña dos penedos. (Avión Roquero)

Esta andoriña vese moito a beira dos ríos, sobre todo en Lugo e Ourense.

Sempre se ve onde hai penedos, precisamente onde fai os niños.

É un paxaro nidificante/Sedentaria, de interés especial e estrictamente protexido.

Ver características.

salir.jpg (922 bytes) Saír                                   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ANDORIÑA DOS PENEDOS.

Ptyonoprogne rupestris

 

Fotografía sensacional de J. Fouarge.

Nome científico Nome galego Nome castelán
Dimensións Identificación Habitats
Alimentación Niños Vese nos meses de...
Interés Protección           Bibliografía

Videos

O seu canto e ampliación

 

 

salir.jpg (922 bytes) Saír                 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nome científico:

Nome científico:

Ptyonoprogne rupestris Scop.

Tamén:  Hirundo rupestris.

Photo © Jules Fouarge

Esta é a meior fotografía que atopei en internet sobre a andoriña dos penedos. É de Jules Fouarge.

 

Taxonomía:

Clase: aves

Orden: Passeriformes

Familia: Hirundinidae

Xénero: Ptyonoprogne   

Especie: Ptyonoprogne rupestris

 

 

Ir a características

 

 

 

 

 


 

Nome galego

Nome galego:

 

Andoriña dos penedos. Anduriña

Andoriñas dos penedos. Avións dos penedos. Descoñezo o autor da sensacional fotografía.

 

Nota: no Ribeiro e algúns lugares do Barco de Valdeorras vense a carón de ríos e regatos tamén a Andoriña das Barreiras que é a Riparia riparia. Tamén se chama avión zapador. É moi parecida a andoriña dos penedos. É un pouco máis pequena e blanca por baixo. Por suposto moito menos abondosa. Está en perigro de desaparición destas zonas.

Fonte libro de Pablo Rodríguez (Oitabén) e outros "Fauna vertebrada do Ribeiro".

 

Ir a características

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nome castelán

Nome castelán:

Avión roquero.

 

 

Ir a características

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dimensións

Dimensións:

Sobre 15 cm. e un peso de 20 gr.

O dibuxo está sacado dunha boa dirección sobre aves.

Merece a pena ver voar este paxaro. É incríble a súa destreza.

 

 

Ir a características

 

 

 

 

 

 

Identificación:

Identificación:

É marrón e por debaixo branca sucia, máis escuras no ventre e nacemento do rabo. O rabo é tirando a  cadrado e leva unhas manchas brancas visibles, ver o dibuxo sacado do libro Guia das aves de Galicia (imprescindible).

     

Os dous sexos son iguais. 

Fotografía de Konrad Wothe.

Hai outro tipo de andoriñas que son avións, como os das barreiras (Riparia riparia)  pero esta é menos abondosa e por outra banda o rabo remata gallado, aparte é branca por baixo, mentras que este avión o rabo é escotado, pero non gallado. É rara.

 

 

Ir a características

 

 

 

 

 

Alimentación:

Alimentación:

Aliméntase de mosquitos que colle a grande velocidade por riba da auga.

 

 

Ir a características

 

 

 

 

 

Habitats:

Habitats:

É abondosa en Ourense, sobre todo na zona oriental e na baixa Limia, inda que, o encoro de Lindoso fixo que tuvera que buscar outro lugar.

Falta pola zona da Coruña e nas rías baixas.

O paso prenupcial faino a finais de febreiro e os postnupcial a finais de setembro.

Os voos en parella con persecucións comenzan a finais de xaneiro, os niños fanse en febreiro. Abril, maio e xuño son os meses de cría.

Sempre sobre paredes rocosas, cañadas e acantilados, onde estén preto as correntes de auga.

 

 

Ir a características

 

 

 

 

 

Niños:

Niños:

O número de polos o final é de tres máis ou menos.

O niño faino en cantís xistosos ou oquedades artificiais.

Dúas roladas.

 

 

Ir a características

 

 

 

 

 

Vese nos meses:

Vese nos meses de ...

Abril a setembro.

 

 

 

 

Ir a características

 

 

 

 

Interés:

Interés:

Nidificante/Sedentaria, de interés especial e estrictamente protexida.

 

 

Ir a características

 

 

 

 

 

Protección:

Protección:

Nidificante/Sedentaria, de interés especial e estrictamente protexida.

 

 

Ir a características

 

 

 

 

 

O seu canto:

O seu canto:

Link que trae o seu canto.

Neste link podedes ampliar coñecementos

 

 

 

Ir a características

 

 

 

 

 

Bibliografía

Fotografía sensacional de J. Fouarge.

Fonte : Guía das aves de Galicia. Xosé M. Penas. Carlos Pedreira e Carlos Silvar.

Tamén o Libro "As aves". Tomo II. Atlas de vertebrados de Galicia., da colección do Patrimonio Ecolóxico.

 

Ir a características

Saír.