Passer domesticus.

Pardal común. Gorrión.

O pardal era unha ave abondosa en Galicia. 

Probablemente sexa a ave máis coñecida en Galicia. ¿ Quen non viu un pardal na súa vida?.

É doado atopalo na ciudade, no campo, nas zonas de cultivo, parques e xardíns.

Nas zonas montañosas é máis dificil velo.

Atención: no 2017 o pardal vai a menos en moitos lugares, sobre todo nas cidades. ¿Que está pasando?. Parece que está a influir o cambio climático e seguramente outros factores como plaguicidas, emisións de CO2, o electromagnetismo e por suposto as poucas facilidades que damos nas ciudades.

Os datos son escalofriantes entre 1980 y 2013 desapareceron de Europa o 63%. No noso país según a SEO perdéronse 8 millóns de exemplares nos últimos 20 anos.

Ver características.

salir.jpg (922 bytes) Saír                          

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pardal común: características

 

 

Nome científico Nome galego Nome castelán
Dimensións Identificación Habitat
Alimentación Niños Veses nos meses de...
Interés Protección Curiosidades         
Fotografía            Videos Bibliografía
Video curioso

O pardal. Manuel María.

Modificado --->13/04/2017

 

 

 

salir.jpg (922 bytes) Saír                                    

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nome Científico.

Nome científico:

Passer domesticus, Linnaeus 1758

Reino: animalia

Clase: Aves

Orden: Passeriformes

Familia: Passeridae

Xénero: Passer

Especie : Passer domesticus

 

Nota: hai tres tipos máis de pardais en Ourense o pardal montés (Paser montanus) máis típico de zonas rurais e polo tanto agrícolas e o pardal chiador (Petronia petronia). O pardal mouro (Passer hispaniolensis ten sido citado no sur da provincia de Ourense.

Passer montanus. Diferenciase pola mancha negra na meixela.; vese no medio rural. A fotografía é de Oriol ons.

Petronia petronia. Apagado na plumaxe ten o pico bastante característico. Escaso fai o niño en taludes de terra. Normalmente ten unha mancha amarela no pescozo. Son iguais os machos e as femias.

Passer hispalionensis. que foi citado na provincia de Ourense no Sur.

Ir a características

 

 

 

 

 

Nome galego

Nome galego:

Pardal común.

Tamén se pode chamar  gorrión.

 

 

Ir a características

 

 

 

 

 

Nome castelán

Nome castelán:

Gorrión común.

 

 

 

Ir a características

 

 

 

 

 

Dimensións

Dimensións:

14,5 cms. Son un pouco distintos o macho e a femia. Ver dibuxo de máis abaixo.

 

 

Ir a características

 

 

 

 

 

 

Identificación:

Identificación do pardal:

Dibuxo do libro "As aves de Galicia" de Xosé M. Penas Patiño, Carlos Pedreira e Calros Silvar.. Ver bibliografía recomendada.

 

O macho ten as partes superiores pardas raidas de escuro; coruto e mitra cincentos; caluga castaña, papo e gorxa negros.

Macho de pardal

A femia son máis apagados non teñen a gorxa negra, Ver dibuxo.

Pardal femia Pardal macho.

As fotografía son de Mike Danzenbaker.

Ir a características

 

 

 

 

 

Alimentación:

Alimentación:

Insectos, larvas de insectos, millocas, sementes e froitas.

 

 

Ir a características

 

 

 

 

 

 

Habitats:

Habitats:

Ë bastante común atopalo na ciudade, en campos, zonas de cultivo, parques e xardíns. Non é normal atopalo en alta montaña ou nas serras, por riba dos 1.100 metros de altitude.

Para dormir xúntanse todos.

Fotografía de Félix Valeiras.

 

Ir a características

 

 

 

 

 

 

Niños:

Niños:

Cria en pequenas colonias en buracos de árbores, paredes e penedos.

 De fin de abril a agosto pon de 3-5 ovos brancos pintados de pardo que chocan ambos sexos durante 14 días. Os polos voan os 15 días.

 

Ir a características

 

 

 

 

 

 

Vese nos meses:

Vese nos meses de ...

Abril a agosto.

Atención: no 2010 o pardal vai a menos en moitos lugares, sobre todo nas cidades. ¿Que está pasando?

 

 

Ir a características

 

 

 

 

 

Interés:

Interés:

Especie sensible o medio.

Atención: no 2010 o pardal vai a menos en moitos lugares, sobre todo nas cidades. ¿Que está pasando?

 

Ir a características

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Protección:

Protección:

Non está protexido.

Atención: no 2017 o pardal vai a menos en moitos lugares, sobre todo nas cidades. ¿Que está pasando?. Parece que está a influir o cambio climático e seguramente outros factores como plaguicidas, emisións de CO2, o electromagnetismo e por suposto as poucas facilidades que damos nas ciudades.

Os datos son escalofriantes entre 1980 y 2013 desapareceron de Europa o 63%. No noso país según a SEO perdéronse 8 millóns de exemplares nos últimos 20 anos.

 

 

 

Ir a características

 

 

 

 

 

 

Curiosidades:

Curiosidades:

O seu canto (é moi variado, a base de notas parloteantes, chasqueantes e aflautadas).  Neste link tendes máis cousas sobre o pardal.

 

 

Ir a características

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bibliografía

A Información anterior está sacada, o mesmo tempo que o dibuxo,  do libro Guía das aves de Galicia de  Xosé M. Penas. Carlos Pedreira e Calros Silvar.

Ir a características

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fotografía

Na fotografía de Félix Valeiras vense duas familias de pardais.

Ir a características

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

VIDEO CURIOSO

 

Ir a características

 

Saír.