Upupa epops.

Bubela. Abubilla.

Esta é unha ave que se deixa ver moito en Galicia, sobre todo na Galicia sur. É moi doada de identificar xa que ten unha coloración moi característica, ás moi anchas, un peteiro como un día sin pan e unha crista rechamante, eréctil, como se pode ver na fotografía.

Por riba ten un voo tamén moi característico, xa que é moi baixo e cun batido moi irregular das ás. Parece unha mariposa.

Ver  características.

salir.jpg (922 bytes) Saír                                

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

BUBELA:   Características

 

 

Nome científico Nome galego Nome castelán
Dimensións Identificación Habitats
Alimentación Niños Vese nos meses de...
Protección Curiosidades               Videos Canto da bubela.

 

 

salir.jpg (922 bytes) Saír                                            

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nome científico

Nome científico

Fotografía sacada da revista Quercus de xaneiro do 2001.

Upupa epops. (Linn.)

 

Taxonomía:

Reino: animalia

Clase: Aves

Orden: Coraciiforme

Familia: Upupidae

Xénero: Upupa

Especie : Upupa epops

 

 

Ir a características

 

 

 

 

 

Nome galego

Nome galego:

Bubela. Bubela común.

Outros nomes: en Portugal chámase Poupa, en Cataluña Puput e en Euskadi Argi oilar.

 

Ir a características

 

 

 

 

 

Nome castelán:

Nome castelán:

Fotografía sacada da revista Quercus de xaneiro do 2001.

Abubilla

 

Ir a características

 

 

 

 

 

Dimensións

Dimensións:

27 cms. 65 grs. Presenta unha envergadura media de 46 cms.

 

Ir a características

 

 

 

 

 

 

 

Identificación:

Identificación:

É inconfundible. 

É moi doada de identificar xa que ten unha coloración moi característica, ás moi anchas, un peteiro como un día sin pan e unha crista rechamante, eréctil, como se pode ver na fotografía.

A crista pode mantela aberta como unha especie de abanico moi curioso.

Por riba ten un voo tamén moi característico, xa que é moi baixo e cun batido moi irregular das ás. Lembra o seu voo a unha mariposa.

Ir a características

 

 

 

 

 

 

Alimentación:

Alimentación:

Preferentemente todo tipo de insectos, miñocas arácnidos, larvas, etc. 

 

 

Ir a características

 

 

 

 

 

 

 

Habitats:

Habitats:

Cultivos, hortas e en xeral espacios abertos. Non é raro a carón dos ríos sempre que estos discurran por lugares abertos, bosques de coníferas e tamén mixtos.

Vese ata 1500 metros.

 

 

 

Ir a características

 

 

 

 

 

 

 

Niños:

Niños:

O niño faino en ocos de edificios bellos e tamén en árbores. Pon entre abril e xuño de 4-7 ovos brancos cincentos que choca a femia durante 18 días.

Os polos están voando ás 4 semáns.

Non defende o territorio inda que si, por suposto, o niño.

 

 

Ir a características

 

 

 

 

 

 

Vese nos meses:

Vese nos meses de ...

Entre marzo e novembro. Inda que hai exemplares que permanecen todo o ano en Galicia. De feito vin en xaneiro do 2001 unha bubela preto de Bande en Ourense.

 

 

Ir a características

 

 

 

 

 

 

Interés:

Interés:

Moito debido os seus cores.

 

Ir a características

 

 

 

 

 

 

 

 

Protección:

Protección:

Non está protexida. Dentro do que cabe é unha ave bastante abondosa.

 

Ir a características

 

 

 

 

 

 

Curiosidades:

Curiosidades:

Inverna en África e chega a Galicia sobre marzo.

Vaise o máis tardar en novembro.

A verdade é que os polos da bubela salpican os intrusos con excrementos semilíquidos que cheiran fatal, ese é un recordo que teño eu destes paxaros.

 
Antonio Pestaña, o que dou as gracias,  faime chegar estas curiosidades sobre a bubela: 


* Sobre la bubela, hay un refrán gallego que dice:
 
 

"Ave que vuela a la cazuela, todas menos la bubela"

 
* Y por otro lado, hay una onomatopeya con su canto que dice así:
 
Al preguntar a la abubilla

 Bubela, bubela,

¿quien te robó los huevos?

 y ella responde

 "Tututú, tututú, tututú"

 
 

 

 

Ir a características

 

 

 

 

 

 

 

Oir como canta e ampliar datos.

Oir como canta:

Pódese visitar esta páxina www. para oir como canta .

 O seu canto aparece estudiado na revista Quercus de xaneiro do 2001 (a bubela canta coa cabeza baixada , inchando moito o cuello e co pico para abaixo, con cada canto a ave palpita e incluso pecha os ollos, dando a sensación de que realiza un gran traballo ou polo menos un traballo costoso).  No traballo demóstrase que a lonxitude da estrofa dice moito dos machos e por suposto e apreciada pola femia. Un traballo "El  canto de la abubilla" de Manuel Martín-Vivaldi, que repito, aparece en la revista Quercus 01-01-2001.

Os datos do canto están sacados dunha www sensacional

 

 

Ir a características

Fonte : Guía das aves de Galicia. Xosé M. Penas. Carlos Pedreira e Carlos Silvar.

flecha.jpg (1049 bytes) Subir.