Dendrocopos major.

Peto real. (Pico picapinos).

É un páxaro abondoso en Galicia. O seu habitat son os bosques incluindo os bosques de ribeira ou fluviais.

Cría en buracos de árbores, en principio pinos e bidueiros, pero tamén utiliza outros.

Non é doado de observar, pero si de escoitar cando fai o niño xa que se escoita a moita distancia.

Características.

salir.jpg (922 bytes) Saír                                 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Peto real: características.

Nome científico Nome galego Nome castelán
Dimensións Identificación Habitats
Alimentación Niños Vese nos meses de ...
Interés Protección O seu canto          
 Videos Curiosidades

Modificado o 07/09/2008

 

salir.jpg (922 bytes) Saír                    

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nome científico:

Dendrocopos major

Taxonomía:

Clase: aves

Orden: Passeriformes

Familia: Picidae

Xénero: Dendrocopos

Especie: Dendrocopos major

 

 

 

 

Ir a características

 

 

 

 

 

 

Nome galego:

Peto real.

 

Outros nomes: en Portugal Pica pau malhado, en Cataluña Picot garser gros e en Euskadi Okil handi.

 

 

Ir a características

 

 

 

 

 

 

Nome castelán:

Pico picapinos.

 

Ir a características

 

 

 

 

 

 

Dimensións:

É un paxaro bastante grande, 23 cms. Sexos iguais.

Ten unha envergadura sobre 42 cms. de media.

 

Ir a características

 

 

 

 

 

Identificación:

Femia.

É unha ave fermosa de verdade.

As cores van dende o negro, pasando por brancas e vermellas.

A cabeza é blanca e negra pero o macho ten a maiores unha parte vermella.

Macho.

Predomina de tódolos xeitos os brancos e negros e dende logo unha mancha moi grande nas ás.

Observar na primeira fotografía as patas con dedos para adiante e dedos para atrás que lle van a permitir subir polos árbores como andar polo chan. Son catro dedos en parellas, dous para adiante e dous para atrás.

 

Ir a características

 

 

 

 

 

 

Alimentación:

 

Aliméntase de sementes, piñóns, vermes e todo tipo de froitos, insectos e arácnidos.

Gústanlle tamén as aveláns.

 

 

Ir a características

 

 

 

 

 

Habitats:

Arboredos, ribeiras fluviais.

 

Ir a características

 

 

 

 

 

 

Niños:

Construe o niño no troncos dos árbores preferentemente pinos, a máis o menos a unha altura superior os tres metros.

Pon entre maio e xuño entre 4 a 6 ovos que chocan o macho e a femia durante 15 días.

Os polos xa voan as 3 semáns.

 

Ir a características

 

 

 

 

 

 

Vese nos meses de ...

Vese pouco xa que é bastante esquivo.

Pero escoitase máis.

Entre maio e xuño pode observarse mellor.

É bastante común en Galicia.

 

 

Ir a características

 

 

 

 

 

 

Protección:

Non está protexido.

Ir a características

 

 

 

 

 

 

 

Curiosidades:

Como curiosidade deste paxaro a xa dita de onde fai os niños e o ruido que fai para facer o oco.

Ademáis xunto co picapeixe é dos paxaros máis fermosos.

Oir o seu canto.

Envíame  Antonio Pestana esta pequena canción que dice está no libro  de Francisco Bernis "Diccionario de nombres vernáculos de aves", e referido o pico picapinos.

 

Sete petos ten a peta,

no burato d´unha trabe,

malas nacidas me maten,

sé che non conto verdade”

 Gústame moito.

Darlle as gracias.

 

Ir a características

 

 

Fonte : Guía das aves de Galicia. Xosé M. Penas. Carlos Pedreira e Carlos Silvar.

Saír.

 

 

 

Fonte : Guía das aves de Galicia. Xosé M. Penas. Carlos Pedreira e Carlos Silvar.

Saír.